Co je kratom?

Kratom je rostlina původem z jihovýchodní Asie, která se v posledních letech těší stále větší popularitě po celém světě. Tato exotická rostlina, známá také pod latinským názvem Mitragyna speciosa, se stala vyhledávaným přírodním prostředkem pro své široké spektrum účinků. Ať už hledáte zvýšení energie, úlevu od bolesti nebo podporu relaxace, kratom může být odpovědí. V našem kratom shopu nabízíme různé druhy kratomu, které si můžete vyzkoušet, ať už preferujete kratom čaj nebo kratom extrakt.

Původ kratomu

Kratom, známý také pod latinským názvem Mitragyna speciosa, pochází z tropických oblastí jihovýchodní Asie, zejména z Thajska, Indonésie, Malajsie a Papuy-Nové Guineje. Tato rostlina, která patří do rodiny kávovníkovitých, byla po staletí využívána domorodými kmeny pro své léčivé a stimulační vlastnosti. Listy kratomu byly tradičně žvýkány nebo připravovány jako čaj k zmírnění únavy, zvýšení pracovního výkonu a úlevě od bolesti. V moderní době se kratom stal populární po celém světě, zejména díky jeho schopnosti přinášet úlevu od různých zdravotních problémů a podporovat celkovou pohodu. Díky své bohaté historii a širokému spektru účinků si kratom získal pevné místo na trhu přírodních produktů.

Účinky kratomu

Účinky kratomu se mohou lišit podle typu a dávkování. Obecně platí, že kratom může působit jako stimulant při nižších dávkách a jako sedativum při vyšších dávkách. Lidé jej užívají pro různé důvody, mezi které patří zvýšení energie, zlepšení nálady, úleva od bolesti a podpora relaxace. Účinky kratomu jsou způsobeny aktivními alkaloidy, jako jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin, které interagují s receptory v mozku.

Tímto způsobem mohou přinášet široké spektrum fyzických a psychických účinků. Kratom je rostlina známá svými účinky na lidské zdraví, včetně podpory kvalitního spánku. Některé druhy, zejména červený kratom, mají silné sedativní a relaxační účinky. Kratom může tlumit bolest, což usnadňuje usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Má anxiolytické účinky, které pomáhají snížit stres a úzkost, což podporuje relaxaci.

Některé alkaloidy v kratomu uvolňují svaly a přispívají k hlubšímu spánku. Vyšší dávky kratomu mohou působit jako sedativum, což je užitečné pro osoby trpící nespavostí. Celkově může kratom pomoci rychleji usnout a prodloužit dobu spánku. Kratom je známý nejen pro své relaxační účinky, ale také pro podporu soustředění a koncentrace. Bílý kratom je obzvláště vyhledáván pro své stimulační vlastnosti, které zvyšují energii a mentální jasnost. Užívání bílého kratomu může pomoci zlepšit pracovní výkon a prodloužit dobu soustředění, což je ideální pro náročné úkoly. Kratom také snižuje úroveň stresu a úzkosti, což přispívá k lepšímu zaměření na aktuální činnosti. Pro ty, kteří hledají přírodní způsob, jak zvýšit produktivitu, může být kratom skvělou volbou.

Dávkování kratomu - upinsmoke.cz
Zdroj: AI

Dávkování kratomu

Správné dávkování kratomu je klíčové pro dosažení požadovaných účinků. Začátečníkům se doporučuje začít s menšími dávkami, například 1-2 gramy, a postupně dávku zvyšovat podle potřeby. Při vyšších dávkách, například 5-7 gramů, se mohou dostavit sedativní účinky. Je důležité si uvědomit, že individuální reakce na kratom se mohou lišit, proto je nejlepší začít s menší dávkou a postupně zjišťovat, jak tělo reaguje. Pravidelné užívání kratomu by mělo být prováděno s opatrností, aby se předešlo možným nežádoucím účinkům nebo závislosti.

Druhy kratomu

Kratom se dělí na několik druhů, které se liší svými účinky a vlastnostmi. Mezi nejčastěji užívané druhy patří:

  • Zelený kratom: Zelený kratom je oblíbený pro své vyvážené účinky, které kombinují stimulační i relaxační vlastnosti. Zelený kratom účinky zahrnují zlepšení nálady, zvýšení energie a mírnou úlevu od bolesti. Je ideální pro denní použití, kdy potřebujete být soustředění a vyrovnaní.
  • Červený kratom: Tento typ je známý pro své silné sedativní a relaxační účinky. Červený kratom účinky zahrnují úlevu od bolesti, podporu spánku a celkové zklidnění. Je ideální pro večerní použití nebo pro ty, kteří hledají úlevu od chronické bolesti.
  • Bílý kratom: Naopak bílý kratom je vyhledáván pro své povzbuzující a energizující účinky. Bílý kratom účinky zahrnují zvýšení energie, zlepšení koncentrace a celkové povzbuzení. Je vhodný pro denní užívání, kdy potřebujete být aktivní a produktivní.
  • Žlutý kratom: Tento typ je méně známý, ale stále populární variantou. Žlutý kratom účinky jsou kombinací stimulačních a relaxačních vlastností, což jej činí univerzálním prostředkem pro různé situace. Může pomoci zvýšit energii a zároveň podpořit uvolnění a klid.
  • Zlatý kratom: Zlatý kratom je speciální směs různých druhů kratomu, která poskytuje vyvážené účinky. Zlatý kratom účinky zahrnují mírnou stimulaci, zlepšení nálady a mírnou relaxaci. Je vhodný pro uživatele hledající rovnováhu mezi energizujícím a uvolňujícím účinkem.
  • Hnědý kratom: Hnědý kratom je méně běžný, ale nabízí unikátní kombinaci účinků. Hnědý kratom účinky zahrnují střední úroveň stimulace a výraznou úlevu od bolesti. Tento druh kratomu je ideální pro ty, kteří potřebují zvládnout bolesti a zároveň zůstat produktivní.
  • Duhový kratom: Duhový kratom je směsí několika různých druhů kratomu, což poskytuje široké spektrum účinků. Duhový kratom účinky mohou zahrnovat vše od zvýšení energie a zlepšení nálady po relaxaci a úlevu od bolesti. Je vhodný pro uživatele, kteří chtějí zažít kompletní spektrum účinků kratomu v jedné dávce.

Varianty kratomu

Kratom (Mitragyna speciosa) není jen jedna rostlina s jedním druhem účinků, ale nabízí širokou škálu variant, které se liší svým původem, barvou listů a specifickými vlastnostmi. Každá varianta kratomu je jedinečná a může poskytovat různé účinky, od stimulace a zlepšení nálady až po úlevu od bolesti a relaxaci. V tomto článku se zaměříme na některé z nejznámějších variant kratomu, jako jsou Bali Green, Maeng Da, a další, aby vám pomohl lépe porozumět, co jednotlivé varianty nabízí.

Bali Green

Původ: Ostrov Bali, Indonésie
Účinky: Vyvážené mezi stimulačními a relaxačními účinky
Výhody: Zlepšení nálady, mírné euforické účinky, analgetické vlastnosti

Bali Green je jedním z nejoblíbenějších poddruhů kratomu, známý pro svou vyváženost. Tento poddruh je ideální pro ty, kdo hledají úlevu od bolesti bez nadměrné sedace. Je často využíván k zlepšení nálady a mírné euforii.

Maeng Da

Původ: Thajsko
Účinky: Silné stimulační účinky
Výhody: Zvýšení energie, zlepšení soustředění, analgetické vlastnosti

Maeng Da je jedním z nejsilnějších poddruhů kratomu. Tento poddruh je ideální pro ty, kdo hledají silnou stimulaci a zvýšení produktivity. Existují různé varianty Maeng Da, včetně Red Maeng Da, Green Maeng Da a White Maeng Da.

Red Maeng Da

Účinky: Relaxační a sedativní
Výhody: Úleva od bolesti, zlepšení spánku

Green Maeng Da

Účinky: Vyvážené mezi stimulací a relaxací
Výhody: Zvýšení energie, zlepšení nálady

White Maeng Da

Účinky: Silné stimulační
Výhody: Zvýšení bdělosti, zlepšení soustředění

Red Vein

Původ: Různé oblasti jihovýchodní Asie
Účinky: Sedativní a relaxační
Výhody: Úleva od bolesti, zlepšení spánku, snížení stresu a úzkosti

Red Vein kratom je charakteristický svou červenou žilnatostí listů a je známý pro své silné sedativní účinky. Tento poddruh je ideální pro večerní užívání nebo pro ty, kdo trpí chronickou bolestí.

Green Vein

Původ: Různé oblasti jihovýchodní Asie
Účinky: Vyvážené mezi stimulací a relaxací
Výhody: Zvýšení energie, zlepšení nálady, mírné analgetické vlastnosti

Green Vein kratom je známý pro svou vyváženost mezi stimulačními a relaxačními účinky. Tento poddruh je často využíván během dne, kdy uživatelé potřebují zvýšit svou produktivitu, aniž by cítili nadměrnou stimulaci.

White Vein

Původ: Různé oblasti jihovýchodní Asie
Účinky: Silné stimulační
Výhody: Zvýšení energie, zlepšení soustředění, zvýšení bdělosti

White Vein kratom je známý pro své výrazné stimulační účinky a schopnost zlepšit energii a soustředění. Tento poddruh je ideální pro ranní nebo denní užívání, kdy uživatelé potřebují zvýšit svou produktivitu a bdělost.

Bentuangie

Původ: Indonésie
Účinky: Relaxační a analgetické
Výhody: Úleva od bolesti, zlepšení spánku

Bentuangie kratom je relativně novým poddruhem, který je známý pro své silné relaxační a analgetické účinky. Tento poddruh je ideální pro ty, kdo hledají úlevu od chronické bolesti a zlepšení kvality spánku.

Horn Kratom

Původ: Thajsko, Borneo
Účinky: Různé podle variant (Red, Green, White)
Výhody: Specifické účinky podle barvy žilnatek

Horn Kratom je známý pro své specifické tvarované listy, které připomínají rohy. Existují varianty Red, Green a White Horn, z nichž každá nabízí specifické účinky podobné ostatním poddruhům se stejnou barvou žilnatek.

Malaysian Kratom

Původ: Malajsie
Účinky: Vyvážené a mírně stimulační
Výhody: Zvýšení energie, zlepšení nálady, mírné analgetické vlastnosti

Malaysian Kratom, často nazývaný Malay Kratom, je známý pro své vyvážené účinky. Tento poddruh je oblíbený pro své schopnosti zlepšit náladu a energii bez nadměrné stimulace.

Thai Kratom

Původ: Thajsko
Účinky: Silné stimulační
Výhody: Zvýšení energie, zlepšení soustředění, zvýšení bdělosti

Thai Kratom je jedním z nejvíce stimulačních poddruhů kratomu. Tento poddruh je ideální pro denní užívání, kdy uživatelé potřebují zvýšit svou produktivitu a bdělost.

Kratom tablety nebo prášek?

Jednou z častých otázek, se kterou se setkáváme, je, zda je lepší užívat kratom ve formě tablet nebo prášku. Kratom prášek je nejčastější formou, která umožňuje snadné dávkování a rychlé vstřebávání účinných látek. Může být smíchán s vodou, džusem nebo přidán do jídla. Na druhou stranu, kratom tablety nabízejí pohodlný a diskrétní způsob užívání, který eliminuje chuť kratomu, jež nemusí být pro každého příjemná. Obě formy mají své výhody a výběr závisí na osobních preferencích.

Čaj z kratomu

Jedním z nejoblíbenějších způsobů užívání kratomu je kratom čaj. Tento nápoj je snadno připravitelný a umožňuje uživatelům vychutnat si účinky kratomu v příjemné formě. Příprava kratom čaje je jednoduchá – stačí zalít požadované množství kratomového prášku horkou vodou a nechat louhovat. Pro zlepšení chuti můžete přidat med, citron nebo jiné přírodní sladidlo. Kratom čaj je skvělým způsobem, jak začít den s energií nebo ukončit den s pocitem uvolnění.

Kratom extrakt

Pro ty, kteří hledají intenzivnější zážitek, je kratom extrakt skvělou volbou. Kratom extrakt je koncentrovaná forma kratomu, která nabízí silnější účinky při menším množství. Tento produkt je oblíbený mezi zkušenými uživateli, kteří chtějí maximalizovat přínosy kratomu. Kratom extrakt může být užíván různými způsoby, včetně přidávání do nápojů, jídla nebo užívání v kapslích. Je důležité dodržovat doporučené dávkování kratomu, aby se předešlo příliš silným účinkům.

Kratom olej

Kratom olej je inovativní forma tradičního kratomu, která nabízí koncentrované účinky této zázračné rostliny. Vyrábí se extrakcí aktivních alkaloidů z kratomových listů do olejového základu, což zajišťuje silnější a rychlejší účinky. Kratom olej je oblíbený pro své schopnosti tlumit bolest, snižovat stres a úzkost, zlepšovat náladu a podporovat relaxaci. Díky své vysoké koncentraci je ideální pro uživatele, kteří hledají intenzivnější zážitek a chtějí využít maximální potenciál kratomu. Navíc je snadno dávkovatelný a může být přidáván do nápojů, jídla nebo užíván přímo pod jazyk, což z něj činí pohodlnou a efektivní alternativu k tradičním kratomovým produktům.

Nežádoucí účinky kratomu

Přestože kratom nabízí řadu pozitivních účinků, je důležité si být vědom i možných nežádoucích účinků, které mohou doprovázet jeho užívání. Mezi nejčastější patří nevolnost, zvracení, závratě a zácpa, které se obvykle vyskytují při vyšších dávkách nebo u citlivějších jedinců. Dlouhodobé a pravidelné užívání kratomu může také vést k závislosti a abstinenčním příznakům, jako jsou podrážděnost, úzkost a nespavost. Navíc existují zprávy o riziku poškození jater a ledvin, zejména při kombinaci kratomu s jinými látkami nebo léky. Proto je zásadní užívat kratom s opatrností, dodržovat doporučené dávkování a konzultovat jeho užívání s odborníkem, pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Kratom je přírodní produkt s širokým spektrem účinků, které mohou být pro každého uživatele jiné. Jeho různé druhy a formy užívání umožňují najít ideální způsob, jak využít jeho benefity. Pokud chcete vyzkoušet kratom a objevit jeho výhody, navštivte náš kratom shop, kde vám rádi poradíme s výběrem toho pravého produktu pro vás. Objevte svět kratomu a využijte jeho přírodní sílu k dosažení lepšího zdraví a pohody.

Používáme ověření věku Adulto