Co je dekarboxylace?
Dekarboxylace je proces, který aktivuje psychoaktivní sloučeniny v rostlině konopí tak, že se po jeho konzumaci cítíte tzv. “high”.
Rostlina konopí obsahuje THCA, který nemá psychotropní účinky, a tento THCA se musí přeměnit na formu THC. To se nejčastěji provádí teplem - plamenem zapalovače, atomizérem ve vape penu, hořákem s dab rigem nebo troubou při výrobě edibles.
THCA v rostlině má ve své chemické struktuře navíc karboxylový kruh a teplo tento kruh odstraní, neboli de-karboxyluje, odtud pochází tento termín.
Jak funguje dekarboxylace?
K dekarboxylaci dochází působením tepla a také času. Vysoké teploty při kouření a vaporizaci okamžitě dekarboxylují sloučeniny v konopí, takže je vaše tělo může okamžitě vstřebat.
K určité dekarboxylaci může dojít v průběhu času při sušení a sušení konopí po domácí sklizni.
Kyslík může přispívat k procesu dekarboxylace, takže abyste ji zpomalili, uchovávejte sušinu nebo produkty z ní ve vzduchotěsné nádobě, abyste si zachovali čerstvost a účinnost.
Proč je dekarboxylace pro nezbytná pro výrobu edibles?
Dekarboxylace musí proběhnout ve všech konopných produktech, abyste se z nich mohli cítit high. Při konzumaci jedlých pochutin nedochází k zahřívání jako při kouření jointa, kouření z bongu či fajfky nebo šlukování z vapovacího pera pera, ale i tak musí před konzumací dojít k procesu dekarboxylace, aby se aktivovalo THC v jedlé pochutině.
Při výrobě edibles se květy obvykle nejprve zahřejí v peci, aby se dekarboxylovaly, a poté se naloží do média, jako je máslo nebo olej. Tento nálev se pak používá k výrobě poživatin, jako jsou koláčky, sušenky, gumové bonbony a další.
Zahřátí květů v troubě před infuzí je nezbytné k aktivaci THC v pupenech, aby se mohlo přenést do infuse (másla, oleje) a poté do jedlého výrobku.
Při jaké teplotě dochází k dekarboxylaci?
K dekarboxylaci konopí dochází při teplotě 95-120 °C. Při výrobě jedlých poživatin doporučujeme zahřívat květy při teplotě 110 °C po dobu 30-40 minut.
V porovnání s kouřením a vapingem probíhá dekarboxylace u edibles při nižší teplotě po delší dobu, aby kanabinoidy a terpeny zůstaly při infuzi neporušené. Terpeny jsou těkavé a při vysokých teplotách se odpařují, což může zanechat nežádoucí chutě a vůně.
Zahříváním konopí v troubě při teplotě nad 150 ºC dojde ke spálení cenných kanabinoidů a terpenů a nedosáhnete touženého účinku po infuzi květů s máslem, olejem nebo jiným médiem.
Tabulka teplot dekarboxylace
Studie z roku 2016ukázala, jak rychle se při různých teplotách rozkládá THCA na THC a CBDA na CBD.
Tabulka č.1 Hodnoty teploty pro process dekarboxylace u konopí
Kyselina/Kanabinoid |
Teplota (ºC) |
Čas (v minutách) |
THCA/THC |
110ºC |
30 |
130ºC |
9 |
|
CBDA/CBD |
110ºC |
45 |
130ºC |
20 |
Co se stane, když budete dekarboxylovat příliš dlouho?
Příliš dlouhé zahřívání květů konopí nebo zahřívání při příliš vysoké teplotě může způsobit spálení kanabinoidů a terpenů, čímž se žádoucí látky jako THC stanou neúčinné.
Mělo by se konopí před dekarbonizací nebo po ní rozemlít?
Doporučujeme suché květy před vložením do trouby k dekarbonizaci rozemlít. Zvětšíte tím povrch a vytvoříte rovnoměrnou konzistenci, čímž zajistíte, že se všechen materiál dekarbonizuje ve stejnou dobu.
Jak dekarboxylovat konopí v troubě
Při dekarboxylaci konopí v troubě je důležité mít na paměti, že číselník teploty na troubě udává spíše průměrnou než přesnou teplotu.
Teplota trouby může kolísat až o 20 stupňů, proto konopí sledujte. Pokud příliš rychle hnědne nebo je cítit, jako by hořelo, troubu ztlumte. Pokud plánujete vyrábět pochutiny z konopím pravidelně, investujte do teploměru do trouby.
Potřebný materiál:
Plech na pečení
Pečící papír nebo hliníková fólie
Trouba
Konopí
Mlýnek na konopí (volitelně)
Návod:
Nastavte teplotu v troubě na 110 °C a rošt trouby umístěte do střední polohy. Trouba je nahoře teplejší a dole chladnější, takže zahřívání uprostřed zajistí ideální teplotu dekarboxylace.
Plech na pečení vyložte pečícím papírem nebo hliníkovou fólií a konopí na něj lehce rozdrobte nebo rozdrťte, ale ne příliš jemně, aby se nepřipálilo.
Zahřívejte 30-40 minut a alespoň jednou promíchejte.
Nechte 30 minut vychladnout při pokojové teplotě. Konopí by mělo vypadat lehce opečené a zlatohnědé.
Jakmile je dekarboxylované konopí dostatečně chladné, abyste s ním mohli manipulovat, přidejte ho do másla, oleje nebo jiného základu pro přípravu infuze, případně ho opatrně uložte do nádoby pro budoucí použití.
Lze dekarbonizovat trávu v mikrovlnné troubě?
Nedoporučuje se dekarbonizovat trávu v mikrovlnné troubě, protože nemůžete kontrolovat teplotu. Dekarboxylace trávy je pomalý proces při nižších teplotách a nejlépe se k němu hodí suché teplo trouby. Lze použít i malý toustovač ve formě trouby s regulovatelnou teplotou.
Zdroj: internet
Upozornění: Tento článek má pouze informativní charakter a rozhodně nemá za cíl nikoho nabádat k výrobě nebo manipulaci s látkami, které v dané zemi podléhají regulaci nebo nejsou zákonem povoleny.